Dietes equilibrades

Actualment una dieta saludable es considera un element primordial de la medicina preventiva, ja que forma part dels hàbits saludables de vida.
Els eixos principals d'uns hàbits saludables posen especial accent en les recomanacions d’alimentació i d’activitat física que presenten una elevada evidència científica:

• Consum diari de fruita fresca i verdura variada (5 peces al dia: 3 fruites i 2 verdures). Només un 11,7% de la població adulta menja les 5 racions de fruita i verdura diàries recomanades.

• Promoure un estil de vida actiu de com a mínim 30’ per a adults i 60’ per a infants, al dia. Actualment encara hi ha més d’un 30% de la població que no arriba als nivells d’activitat física saludable.

• Consum diari de làctics, especialment làctics fermentats com el iogurt. Alguns estudis mostren que el consum de calci és insuficient en un 30% de la població.

• Hidratar-se amb aigua.

En qualsevol cas, una dieta ha d'aportar la proporció adequada de macronutrients (hidrats de carboni, proteïnes i greixos), micronutrients (vitamines, minerals i antioxidants) i en fibra i aigua, sense caure tampoc en l'excés de cap d'ells.
TANCAR
Els homes tenen més massa muscular que les dones i per això perden pes més ràpidament tot i menjar més.

Una alimentació correcta, variada i saludable millora la nostra salut, la massa muscular i les funcions vitals, augmenta l’energia i disminueixen els factors de risc associats al sobrepès i la obesitat

Un home actiu que faci un tipus d’exercici l'equivalent a 4-5 km al dia pot perdre pes seguint un pla de menjars suficient per mantenir alts els nivells d'energia i, a la vegada, controlar l’ansietat per evitar el menjar en excés. Un pla de dieta que ha d'incloure una varietat suficient d'aliments per assegurar que es cobreixen totes les necessitats físiques i nutricionals.
La nutrició és important per a tothom però cal dedicar un apartat especial a la nutrició de la dona.

S'han de tenir en compte les necessitats nutricionals provocades pels canvis hormonals, la menstruació, l'embaràs, la menopausa, la nutrició en l'esport, la dificultat en perdre pes i la facilitat en guanyar-lo.

La dona ha passat de treballar bàsicament en l'àmbit domèstic a assumir i compaginar la vida familiar amb la professional.

La dona moderna viu la vida molt intensament, amb falta de descans i de dedicar-se a si mateixa. Cada vegada amb menys temps lliure, però, a la vegada, també preocupada per la seva imatge.

Les dones viuen uns canvis metabòlics intensos i l'alimentació és una aliada per pal·liar els efectes més negatius i afavorir els positius.
Quan entrem en aquesta etapa de la vida l'organisme presenta una sèrie de modificacions com la pèrdua de massa muscular, la disminució de la densitat òssia i la reducció de la mobilitat de les articulacions.

Això suposa que s'hagin d'adaptar les dietes a la nova condició de l'organisme, modificant el tipus d'aliments perquè aquests resultin fàcils de digerir i els aportin els nutrients necessaris, d'acord amb les característiques fisiològiques, nivell d'activitat i afeccions que pateixin en cada cas.

També té conseqüències sobre l'alimentació i obtenció dels nutrients necessaris per a un correcte funcionament de les funcions metabòliques en general.

Per exemple, les secrecions de l'estómac disminueixen, el que retarda la digestió i redueix l'absorció de vitamines.
L'herència genètica condiciona només en part com ens fem grans, la resta depèn en una bona mesura de nosaltres. Menjar bé no només té cura el nostre aspecte i salut física, sinó la mental. No podem aturar el pas dels anys, però sí l'efecte que causen en el nostre organisme.

L'envelliment biològic està directament relacionat amb processos d'oxidació molecular produïts pels radicals lliures, àtoms o molècules inestables altament reactius que ataquen els enllaços de proteïnes dels teixits.

L'adopció d'una sèrie d'hàbits de vida saludables (dieta, exercici, cures estètiques) que minimitzin la producció dels radicals lliures, a més de la presa de complements dietètics i farmacològics, poden prevenir i mitigar l'oxidació. En això es basa la medicina "antiaging".

Un tractament antiaging pot contemplar anàlisi, test dels nivells hormonals, revisions específiques, però, sens dubte, el punt fort d'aquests programes és la dieta, que pot proveir-nos de manera natural de totes les substàncies antioxidants que el nostre organisme necessita per combatre els radicals lliures.
En l'adolescència l'alimentació té una importància vital, ja que s'incrementen les necessitats de nutrients per fer front als nombrosos canvis físics, sexuals i psicològics que s'experimenten en aquesta etapa.

És fonamental introduir els bons hàbits alimentaris ja des de la infantesa i explicar-los què han de menjar i quants menjars han de realitzar al llarg del dia.

Sense aquesta aportació d'energia, es podrien originar alteracions i trastorns de salut, que es poden prevenir fàcilment amb una alimentació sana, variada i equilibrada, acompanyada d'una mica d'exercici físic.

Es tracta d'un període bastant complicat, a causa de la rapidesa amb què es produeixen els canvis físics, psicològics i emocionals, per la qual cosa cal tenir una especial cura des del punt de vista nutricional per tal d'evitar els problemes com anorèxia o bulímia derivats d'una mala alimentació.
Les varius, la cel·lulitis i la pesadesa i inflor de les cames són trastorns més o menys molestos, que encara que en la majoria dels casos no són greus, afecten la vida de qui els pateix. Tots ells estan provocats per diverses causes però tenen un denominador comú: la mala circulació de la sang.

I la dieta juga un paper important tant en la prevenció d'aquests trastorns com en l'alleugeriment dels dolorosos símptomes.

La mala circulació és un problema freqüent. Un dels factors que causen l'aparició de problemes circulatoris és l'acumulació de lípids en les parets dels vasos sanguinis, si bé els motius pels quals té lloc un trastorn circulatori, poden ser diversos.

Hem d'atendre de diferent manera cadascun dels problemes específics vigilant els aliments poc adequats per a la bona circulació de la sang, el contingut de la sal a la dieta, prendre aliments rics en potassi, beure suficients líquids i exercitar el moviment de les cames de manera habitual.
El cos d'una dona travessa diversos canvis per acomodar l'embaràs del nou fill.

Durant els primers mesos, el seu cos produeix una important quantitat d'hormones que provoca efectes secundaris. Per no afectar el seu estat nutricional, s'han de consumir aliments rics en nutrients per l’òptim desenvolupament del nou fill.

En altres moments de l'embaràs, quan el fetus encara és petit, certs canvis causen que la mare emmagatzemi greix i nutrients. El desenvolupament d'aquestes reserves es duu a terme aviat perquè estiguin disponibles per sustentar el ràpid augment de pes que passarà més tard. Una conseqüència directa és que algunes dones senten que "s'estan engreixant" en comptes d'estar embarassades. Generalment aquestes reserves es localitzen a les cuixes, els pits i el tronc del cos.

Una dieta saludable en l'embaràs s'ha de caracteritzar per la varietat d'aliments i l'adequada presa de líquids. No poden faltar en aquesta etapa aliments bàsics com els lactis, hortalisses peix, ous, carns, llegums, etc. que són els encarregats d'aportar els micronutrients necessaris per a la correcta evolució del fetus i la perfecta salut de la mare sense que per això acumuli més pes del necessari. Si és convenient es pot valorar la prescripció de vitamines i minerals i altres micronutrients com ferro, calci i aliments rics en àcid fòlic.
El cos femení en aquesta etapa de la vida experimenta una sèrie de trastorns orgànics conseqüència directa de la manca d'estrògens (hormones sexuals femenines).

Entre d'altres símptomes el més significatiu i general es dóna per l'augment de pes al voltant dels 3-6 quilos com a mínim.

I atès que l'augment de pes es tradueix en augment de greix i aquest es distribueix principalment a la regió abdominal, això suposa un risc afegit de patir accidents vasculars. També ha de prestar atenció a la descalcificació dels ossos. El deteriorament ossi afavoreix el desenvolupament i aparició de l'osteoporosi.

Si no hi ha complicacions o malalties associades durant aquest període, l'alimentació haurà de seguir els patrons de dieta equilibrada en funció d'aspectes individuals com l'edat, la talla i l'activitat física, entre d'altres. S'haurà de vigilar especialment pel que fa a donar prioritat als vegetals, fruites, verdures, tenir cura de la qualitat i la quantitat del greix, tenir cura de la proporció adequada de calci i mantenir una hidratació apropiada.

És molt important distribuir l'alimentació total diària en 4 o 5 àpats més lleugers i practicar exercici.
Una bona alimentació no convertirà a un atleta mediocre en un campió, però unes males pautes de nutrició i suplementació poden convertir a un potencial campió en un atleta mediocre
La nutrició esportiva és essencial no només en els atletes professionals o d’elit, si no en totes aquelles persones que practiquen esport de manera habitual.

La complementació de l’exercici amb la dieta ens permet evitar dèficits nutricionals. Cal tenir en compte que els esportistes tenen augmentades les seves necessitats energètiques així com la d'alguns micronutrients com les vitamines i minerals antioxidants.D’altra banda, una correcta planificació nutricional abans, durant i després de l’exercici és essencial per a obtenir el millor rendiment, minimitzar la fatiga muscular, evitar la deshidratació i disminuir al màxim el risc de lesió.

Els programes nutricionals de CEMU són completament personalitzats ja que cal tenir en compte les característiques personals de l’esportista, la seva composició corporal, el tipus d’exercici que realitza i els horaris dels àpats i dels entrenaments.

Per aprofundir millor en la capacitat dels esportistes, tenim un Laboratori de Fisiologia on es realitzen estudis metabòlics i altres proves d’esforç.
Una dieta sana és una dieta que sigui saludable, és a dir que no malmeti la salut de l'individu que la segueix.
Una dieta equilibrada és aquella que ens aporta tots els nutrients que necessitem pel funcionament òptim del nostre organisme.